Symptomen

De symptomen van bekkeninstabiliteit zijn bijna allemaal pijngerelateerd. Pijnklachten zijn dan ook de belangrijkste symptomen waaraan bekkeninstabiliteit kan worden herkend. De onderstaande symptomen zijn kenmerkend voor bekkeninstabiliteit:

Diverse pijnklachten:

  • Pijn middenvoor in het bekken op of rond het schaambeen.De pijn kan hierbij uitstralen naar diverse plekken zoals de binnenkant van het bovenbeen, de lies of naar de schede.
  • Pijn onderin de rug, links en/of rechts ter hoogte van de twee “kuiltjes”op de onderrug. De pijn kan hierbij uitstralen naar de bil, de lies of de achterzijde van het bovenbeen. Soms straalt de pijn verder uit naar het onderbeen.
  • Pijn rond het stuitje.Deze pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bepaalde bewegingen, denk hierbij aan bukken, draaien of hardlopen.
  • Startpijn. Deze pijn is kenmerkend voor bekkeninstabiliteit. Startpijn is een pijn die je voelt wanneer je een beweging start, zoals opstaan uit een stoel na het zitten.

Overige klachten:

  • Sneller moe worden.Bij bekkeninstabiliteit gaat pijn samen met vermoeidheid. Vooral wanneer je lang dezelfde beweging maakt of wanneer je lang in de zelfde houding ligt of zit. Soms kan je juist geen last hebben wanneer je fietst of stevig doorloopt. Dit is per persoon afhankelijk en hangt ook van de ernst af.
  • langzamer herstellen. Je zal langer nodig hebben om te herstellen na een zware dag. Echter is bij bekkeninstabiliteit soms een uurtje shoppen al genoeg om er de volgende dag meer last van te hebben en je erg vermoeid te voelen.

De symptomen en klachten bij bekkeninstabiliteit kunnen afhankelijk van de ernst ingrijpend zijn en het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Sommige eenvoudige handelingen veroorzaken felle pijn, je zal moeten opletten bij elke beweging en alles langzamer moeten doen. Klinisch onderzoek zal uiteindelijk bepalen of er daadwerkelijk sprake is van bekkeninstabiliteit. Tijdens dit onderzoek worden een aantal andere aandoening door middel van testen en onderzoek uitgesloten. Een CT-scan helpt vaak bij het stellen van de diagnose. Natuurlijk kan dit niet worden gedaan ten tijde van een zwangerschap. Dan zal de diagnose op klinische wijze worden vastgesteld.