Behandeling

Bekkeninstabiliteit behandeling

De behandeling van bekkeninstabiliteit gebeurt eigenlijk altijd in overleg met een gespecialiseerde fysiotherapeut. Tijdens de zwangerschap zal er naast een fysiotherapeut ook een samenwerking zijn met de gynaecoloog. Zoals ook op de pagina “Wat is bekkeninstabiliteit” is te lezen, komt bekkeninstabiliteit tijdens of vlak na de zwangerschap voor, of in geval van een (sport)blessure of ongeval. Elk geval zal zijn eigen specifieke behandeling vragen van een specialist. Om toch een goed beeld te vormen hoe de behandeling van bekkeninstabiliteit eruit ziet, gaan we in het onderstaande traject uit van bekkeninstabiliteit tijdens/na de zwangerschap.

Nadat aan de hand van de symptomen bekkeninstabiliteit is vastgesteld wordt er tijdens de zwangerschap samen met de fysiotherapeut en gynaecoloog samengewerkt om vooral te zorgen van informatie, hulp en ondersteuning. Het is namelijk als zwangere vrouw erg belangrijk dat je zelf bewust bent van het feit dat je een bekkeninstabiliteit hebt en hoe je jezelf daarop moet aanpassen. Ook zal je advies ontvangen waarbij vooral  wordt gelet op het vermijden van plotselinge bewegingen, voldoende rustpauzes nemen en om te variëren in je bewegingsactiviteiten. Dit zal helpen om de soms plotselinge pijn te verminderen.

Ook zal er worden gekeken of er in jouw specifieke geval misschien baat is bij hulpmiddelen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen worden ingezet in het geval van een bekkeninstabiliteit:

  • Steunbanden
  • Bekkengordel
  • Wandelstok
  • Krukken
  • Rolstoel (enkel in extreme gevallen)

Naast deze hulpmiddelen zal je ook advies ontvangen over welke pijnstillers je wel en welke je juist niet mag innemen tegen de pijn gedurende de zwangerschap. Verder wordt over het algemeen huishoudelijk werk ook zoveel mogelijk vermeden. Dit geeft wat lichamelijke rust en minder pijn.

Na de bevalling zal de revalidatie van de bekkeninstabiliteit in fases plaatsvinden. Pas vier tot zes weken na de bevalling zal langzaam worden gestart met oefeningen om de bekken weer aan te sterken. Wanneer na deze oefeningen ter versterking van het bekken de stabiliteit is teruggekeerd, zal de laatste fase van de behandeling ingaan. In deze fase zal er vooral worden gewerkt aan het goede training van de spieren en een juiste lichaamshouding.

De laatste fase is meestal ook de fase die wordt gevolgd wanneer een man of niet-zwangere vrouw bekkeninstabiliteit heeft. Uiteraard wordt hier pas mee gestart wanneer men volledig is hersteld van de blessure of ongeval.

Herstelperiode van bekkeninstabiliteit

De duur om te herstellen van bekkeninstabiliteit ligt ongeveer tussen de anderhalve maand tot enkele maanden. Dit is afhankelijk van de ernst en kan per persoon verschillen. De klachten verdwijnen doorgaans in deze periode bijna altijd vanzelf. Het kan soms een half jaar tot zelfs een heel jaar duren voordat echt alle klachten helemaal verdwenen zijn en je weer kan bewegen zoals dat kon voor de bekkeninstabiliteit.